30 okt 2019

Pompoen geeft kleur aan je herfst

De bladeren vallen. De temperatuur daalt en het wordt steeds vroeger donker. Het is herfst. Een heerlijke tijd om te genieten van sfeervolle, warme avonden. Voor ons is de herfst onlosmakelijk verbonden aan de pompoen. Het is onze favoriete herfst- en wintergroente. Je vindt ‘m dan ook in veel gerechten op onze menukaart.

De pompoen is onder andere populair om zijn lange houdbaarheid. Als je er voor zorgt dat je de hele pompoen op een koele droge plek bewaart waar de temperatuur niet onder de 8 graden komt dan is ie zeker 2 maanden houdbaar. Wij zijn vooral blij met de veelzijdigheid van de pompoen. Hij is mooi om naar te kijken, heerlijk om te eten en gemakkelijk om zelf te kweken.

Van lantaarn tot stoofschotel

Je kunt alles van de pompoen gebruiken. Hol ‘m uit en verwerk het vruchtvlees in een stoofschotel, soep, puree of salade. De buitenkant doet met Halloween, en trouwens ook daarna, dienst als lantaarn en de pitten komen prima tot hun recht in een zelfgebakken brood of als je ze roostert en door de salade mengt.

Wist je dat we de pompoen beschouwen als een groente maar dat het eigenlijk een fruitsoort is?

 

Flespompoen

Er zijn veel verschillende soorten pompoen. In onze keuken gebruiken we vaak de flespompoen. Die heeft een zachte, nootachtige smaak. Het is een fles- of peervormige oranje pompoen die in veel gerechten verwerkt kan worden. Op onze menukaart vind je de pompoen onder andere terug in de Couscous en de Vegan Curry.

Pompoen in couscous Over de Tong Roosendaal

Sierpompoen

Wil jij ook pompoen op tafel zetten? Bedenk je dan wel dat niet alle pompoensoorten eetbaar zijn. De sierpompoen is mooi om te zien maar smaakt erg vies! De pompoen die je in de supermarkt koopt is altijd eetbaar. Wil je het toch zelf even checken? Snij de pompoen open. Als er geen zaden in zitten is het een sierpompoen. Nog niet overtuigd? Kook een stukje van het vruchtvlees en proef het. Dan wordt meteen duidelijk of deze versie eetbaar is of niet. ??

Lekker en gezond

Kies je voor pompoen dan kies je voor gezond. Deze oranje rakker bevat weinig calorieën en veel vezels, calcium, ijzer, vitamine C en, net als worteltjes, bètacaroteen wat in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Daar krijg je een mooie huid van en het is goed voor je ogen. Kortom: de pompoen is gezond, kleurrijk en veelzijdig.